dimarts, 18 de maig del 2021

AMFIBIS EN PERILL D'EXTINCIÓ

 Periodistes: Laia i Siena


De les 5743 d’espècies conegudes, un terç està en perill d’extinció. En els últims 25 anys, els científics creuen que almenys 122 espècies han desaparegut. El ritme de desaparició d’espècies d’amfibis és cada vegada major.

A la Costa Rica, per exemple, on habiten 181 espècies d’amfibis i el 4% de la biodiversitat mundial, 23 espècies conegudes de granotes i gripaus són a punt de seguir el mateix  camí que el gripau daurat, ja desaparegut.

Espanya no és una excepció i, per exemple, cinc de cada set espècies de llangardaix del gènere iberolacerta es troben amenaçats, mentre que tres de les quatre espècies de llangardaix gegant de les illes canàries estén en perill crític i una d’elles, el Gallotia auaritae, està considerada ja extinta.

Els factors importants que han abocat els amfibis a l’extinció són:

La desforestació i fragmentació de l’hàbitat: Les carreteres representen un gran perill per als amfibis perquè sovint moren atropellats.

El fong quítrid: Hi ha un fong anomenat quítrid, que s’ha escampat per tot el planeta i que està fent emmalaltir a moltes espècies d’amfibis, portar-los a l’extinció.

Les espècies exòtiques invasores: Hi ha espècies introduïdes que s’escapen per una determinada àrea: competeixen o són predadores de les espècies autòctones.

Nosaltres només hem posat aquests, però hi han més factors que els afecten. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada